✅ +6 miljoen YouTube views ✅ 18.422 scholieren maakten een account aan ✅ 18 jaar ervaring
Hoe pak je het profielwerkstuk (PWS) voor economie en maatschappij op havo en vwo nu goed aan?
Hier 10 tips in video en tekst waarmee je zeker scoort
Elke dag zijn er actuele economische onderwerpen. Of het nu gaat om een de corona crisis, de handelsoorlog tussen de USA en China of de ontwikkelingen op de huizenmarkt. Probeer het onderwerp zo dicht mogelijk bij huis te kiezen en maak een onderwerp interessanter door twee zaken met elkaar te koppelen. Bijvoorbeeld: Wat voor advies zou de econoom Adam Smith nu aan de Nederlandse overheid geven om de gevolgen van de corona crisis aan te pakken? Inspiratie kan je opdoen bij actualiteitenprogramma’s zoals ZondagmetLubach en EenVandaag, kranten zoals het financiële dagblad (https://fd.nl), de website van het CBS (https://www.cbs.nl), de economische pagina’s van NU.nl (https://www.nu.nl) en zelfs op Netflix (zoek eens op de categorie Business).
Veel leerlingen nemen een veel te breed onderwerp, bijvoorbeeld de invloed van de corona crisis op de Nederlandse economie. Vaak wordt er breed gekozen omdat men bang is dat er anders niet voldoende informatie wordt gevonden. Het tegenovergestelde is meestal het geval! Als je het onderwerp te breed kiest kan je niet gericht op zoek naar goede informatie. Dan krijg je een antwoord dat je van tevoren al had kunnen geven, namelijk dat de corona crisis een negatieve invloed heeft op de Nederlandse economie.
Dus daag jezelf meer uit, maak je onderzoek interessanter en stel jezelf bijvoorbeeld een vraag als: wat voor invloed heeft de corona crisis op de bezoekersaantallen in theater Gooiland in Hilversum in de komende drie jaar? Als je deze vraag hebt onderzocht weet je veel meer over de gevolgen op lokaal niveau en de oorzaken die hierachter liggen. Vervolgens kan je altijd nog eens kijken wat voor conclusies je op basis van je onderzoek kan trekken over de gevolgen voor de hele theaterbranche. Baken je onderzoek dus goed af!
Redundant betekent overtollig. In de PWS-praktijk betekent dit: gebruik meerdere bronnen, zodat de ene bron een andere bron bevestigt. Als je hetzelfde nieuws leest op de website van Nu.nl en hoort in het actualiteitenprogramma EenVandaag kan je er zekerder van zijn dat de informatie klopt. Gebruik ook bronnen van verschillende media, dus bijvoorbeeld een website in combinatie met een filmpje op YouTube en een interview van een specialist. Je doet tijdens je PWS net als een journalist of een wetenschapper dus grondig onderzoek. Check deze aflevering van Argos eens over fake news | https://www.npostart.nl/vpro-tegenlicht/18-11-2018/VPWON_1284421
Doe zelf ook onderzoek door enquêtes (kwantitatief onderzoek) en interviews (kwalitatief onderzoek) af te nemen. Dit is leuk, leerzaam en levert je een schat aan informatie op om je eigen onderzoek te onderbouwen. Denk van tevoren wel goed na over welke vragen je de gewenste informatie oplevert.
Als je een aantal specialisten wilt interviewen, houd er dan rekening mee dat ze waarschijnlijk vanwege een overvolle agenda niet meteen volgende week kunnen. Dus stuur uitnodigingen of verzoeken ruim van tevoren en wacht niet tot het laatste moment af. Zorg wel dat je van tevoren nadenkt over de vragen die je wilt stellen en schrijf ze op, want je hebt één keer de kans om een goed interview af te nemen. Ga met z’n tweeën zodat de één de vragen kan stellen en de ander de antwoorden kan notuleren.
Ga efficiënt met je eigen tijd en de tijd van andere mensen om. Neem interviews via video af, stuur eventueel van tevoren de vragen per mail op en maak een enquête in bijvoorbeeld Google forms. Hierdoor kan je de enquête makkelijk verspreiden en heb je met één druk op de knop grafieken met de resultaten. Check YouTube voor superhandige tutorials over Google formulieren en laat iemand anders (bijvoorbeeld je docent) van tevoren feedback geven op de vragen in de enquête.
Zorg ervoor dat de vragen die je in een enquête stelt ook echt informatie opleveren die je in je onderzoek kan gebruiken. Dus stel niet de vraag “denkt u dat de corona crisis invloed heeft op hoe vaak u dit jaar theater Gooiland bezoek?”, maar stel vragen in de trant van “hoeveel keer bezocht u gemiddeld per jaar het theater Gooiland in de periode 2020 – 2022” en “hoeveel keer per jaar denkt u het theater in het jaar 2023 te bezoeken?”.
Zorg ervoor dat je van tevoren een document bijhoudt waarin je bronnen zet die je gebruikt of wilt gebruiken. Zorg ervoor dat je uiteindelijk een mooie bronnenlijst door de tekstverwerker laat maken. Zoek op YouTube eens naar goede instructiefilmpjes hoe je dat in APA-stijl doet. Dit bespaart je achteraf veel tijd en extra moeite en ziet er super professioneel uit!
Maak een documentje (bijvoorbeeld een Excel spreadsheet) waarin je minimaal elke dag kort bijhoudt wanneer je hoeveel tijd aan wat hebt besteed. Het bespaart je achteraf veel tijd en moeite.
Vraag je begeleider om feedback op wat je tot nu toe gemaakt hebt en neem snel contact op als je iets niet kan vinden of niet weet hoe je iets moet aanpakken. Toon initiatief, dat levert vaak punten op! In veel gevallen wordt het proces meegenomen in je eindbeoordeling van je profielwerkstuk.
Goed dat je dit hebt gelezen. Je bent een topper!
Je bent nog 1 klik van meer hulp bij economie of bedrijfseconomie verwijderd. Mis het niet en klik op 1 van de volgende knoppen.
Dit jaar eindexamen | klik hier