✅ +6 miljoen YouTube views ✅ 18.422 scholieren maakten een account aan ✅ 18 jaar ervaring
Er zijn veel verschillende manieren om te leren voor een economietoets en een economie-examen op havo, vmbo en vwo. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Je doet je best maar de cijfers die je terugkrijgt vallen altijd tegen. Hier zijn 5 effectieve strategieën die je kunt gebruiken en die ervoor zorgen dat je beter scoort op je economie toets, schoolexamen of eindexamen.
Plan vooruit en verdeel de stof over een bepaalde periode. Dit helpt je om georganiseerd te blijven en voorkomt dat je op het laatste moment alles moet leren. Te laat beginnen leidt tot teveel stress vlak voor een toets of examen, waardoor je slechter presteert dan je zou kunnen. Je gaat meestal ook twijfelen aan theorie die je goed kent.
Een studieplanning kan ook helpen om prioriteit te geven aan de onderwerpen die je het moeilijkst vindt. Informeer vooraf bij je docent welke theorie van economie belangrijk is. De stof die je docent in de klas behandeld is meestal de belangrijkste stof. Op de website van de Economie Academy kan je nadat je een gratis account hebt aangemaakt een studieplanner downloaden (Hier maak je een gratis account aan).
Vind je het moeilijk om een planning te maken of je aan een planning te houden. Begin dan als volgt: sluit elke dag af met het maken van een lijstje met zaken waar je de volgende de aan wilt werken.
Tijdens het lezen of luisteren naar de lesstof, maak je aantekeningen. Schrijf belangrijke punten op en maak notities over de verbanden tussen verschillende concepten. Bijvoorbeeld door een schema te tekenen.
Door het maken van aantekeningen blijf je beter gefocust en onthoud je de informatie beter. De theorie wordt namelijk beter opgeslagen in je hersenen omdat je er actief mee bezig bent. Je hoeft niet hele verhalen op te schrijven, maar kan ook met steekwoorden werken.
Bijvoorbeeld: als je de uitleg-video over inflatie kijkt schrijf je alleen even kort de 3 oorzaken op: bestedingsinflatie (bestedingen zijn groter dan de productiecapaciteit), kosteninflatie (hogere lonen en duurdere grondstoffen) en teveel geld in omloop.
Oefenen met oude examens en toetsen is een uitstekende manier om te leren hoe je theorie moet toepassen. Door te oefenen krijg je een idee van de soort vragen die je kunt verwachten, en raak je bekend met de structuur van het examen en de manier waarop toets-vragen en examenvragen worden geformuleerd.
Vergelijk het leren voor economie met het halen van je auto rijbewijs. Je leert pas echt goed autorijden als je nadat je het rijbewijs hebt gehaald kilometers gaat maken. Hierdoor kom je in verkeerssituaties terecht en weet je steeds beter deze situaties in te schatten. Op dezelfde manier werkt het met leren, de theorie leren is de basis en vervolgens ga je zoveel mogelijk oefenen met toepassen.
Zorg er wel voor dat als je opdrachten maakt, dat je ze vervolgens ook goed nakijkt met het correctiemodel. Anders weet je nog steeds niet wat je goed en fout doet en maak je dezelfde fout alsnog een keer op de toets of het examen. Het kan ook helpen om je zwakke punten te identificeren en daar extra aandacht aan te besteden. Je kan bijvoorbeeld een quick scan maken zodat je precies weet hoe je per examendomein scoort (link naar de quickscan).
Er zijn veel online bronnen beschikbaar die kunnen helpen bij het leren voor economie. Zo zijn er bijvoorbeeld uitlegvideo's en online oefeningen die je kunnen helpen om de stof beter te begrijpen. Check het YouTube kanaal van de Economie Academy, dit staat boordevol goede uitleg-video’s over alle belangrijke onderwerpen die je in de derde klas en de bovenbouw van havo, vmbo en vwo voor economie moet kennen. Er zijn trouwens meerdere goede economie docenten op YouTube actief, dus je vindt er altijd wel één waarmee je een online klik hebt.
Samenwerken met andere studenten kan een geweldige manier zijn om te leren. Door samen te werken kun je elkaar helpen bij het begrijpen van de stof en elkaar feedback geven. Bovendien kan het leren met anderen ook motiverend werken. Als jij er even geen zin in hebt kan iemand anders je motiveren en andersom. Dat is ook een van de redenen waarom veel middelbare scholieren in de bibliotheek gaan studeren en waarom je in de online examentraining en online toets-training van de Economie Academy inzicht hebt in de antwoorden op vragen die andere leerlingen hebben gesteld.
Top dat je deze 5 strategieën hebt bekeken. Succes met leren voor economie. Je weet het: als het even niet lukt zijn we er voor je!